Makale Yazma Siteleri

Bu yazımızda makale yazma siteleri hakkında merak ettiklerinizi açıklamaya çalışacağız.

 

Makale Yazdırma Siteleri
Makale Yazdırma Siteleri

 

Bilim kendiliğinden ilerlemez. Geçmişten günümüze değin insanoğlu yazarak ve yazdıklarının üzerine yenilerini koyarak gelişim sağlamıştır. Şüphesiz ki, bugün de aynı sistem farklı şekillerde devam etmektedir. Günümüzde araştırmacılar, bilimsel olarak ilerleme kat etmek ve araştırma çıktılarını insanoğlunun paylaşımına sunmak için makale, tez, bildiri vb. bilimsel araçları tercih etmektedir. Makale yazma siteleri bu noktada akademik destek sağlamaktadır. Bir yayının bilimsel bir yayın olarak kabul görmesi için alanında uzman kişilerin süzgecinden geçmesi gerekmektedir. Buna akademik dünyada hakem değerlendirmesi ya da akran değerlendirmesi (peer review) adı verilmektedir. Hakemlerin denetiminden başarı ile geçen bilimsel çalışmalar ise akademik dergilerde yayımlanarak bilim camiasına sunulmaktadır. Fikirlerin kâğıda türlerden biri olan makalelerin uygulamaya geçirilmesiyle de bilime dolaylı veya doğrudan katkı sağlanmaktadır. Hiç şüphesiz bu katkı bilim kurallarına uygun bir sürecin sonucunda gerçekleşmelidir.

 

Makale Yazdırma

Makaleler, her ne kadar disiplin farklılıkları göz önüne alındığında değişiklik gösterse de, çoğunlukla bilimsel iletişimin en fazla tercih edilen türlerinden biridir. Makale yazma siteleri bu noktada uzmandırlar. Örneğin, araştırma çıktılarının yayına dönüştüğü ortamlar bakımından edebiyat alanında monograf türü yayınlar yoğunken, bilgisayar mühendisliğinde kongre, konferans, sempozyum gibi bilgi paylaşım ortamları daha yaygındır (Al, 2008, s. 40). Bu iletişim türü, araştırmacının özgün araştırma sonuçlarını sade ve anlaşılır biçimde (özet, giriş, materyal ve metot, sonuçlar, tartışma, teşekkür, kaynakça) yazıya döktüğü zemindir. Makaleler temelde genel olarak araştırma ve derleme olarak ikiye ayrılır. Özgün araştırma makalelerinde araştırmacılar yaptıkları araştırmaların sonuçlarını doğrudan paylaşırken, derleme makaleler ise belli bir konudaki literatürün titizlikle incelenmesi sonucunda yazılmaktadır (Tiryaki, 2014, s. 145).

Derleme makalelerin kaynakçaları yoğundur ve ilgili konudaki otorite kişiler tarafından yazılması beklenmektedir. Türkiye’de derleme ya da araştırma makalesi ayrımının net olarak ortaya konmadığı örneklere sıklıkla rastlanmaktadır. Literatürde de rapor edildiği üzere derleme makaleler araştırma makalelerine göre daha sık atıf almaktadır (Aksnes, 2003, s. 163). Atıf konusunda makale yazma siteleri size danışmanlık sağlayabilir.

Bir araştırma sonucunda ortaya çıkan ve hakemlerden onay alan makalelerin etki faktörü yüksek dergilere gönderilerek yayımlanması kimi araştırmacıların önemsediği konular arasındadır. Ancak makalenin prestijli dergilerde yayımlanmış olması, bilimsel iletişim sürecinin tamamlandığı anlamına gelmez. Söz konusu yayınlar atıf alarak ya da sosyal ağlar aracılığıyla paylaşılarak etkileşimini sürdürmeye devam etmektedir. Atıf alarak etkileşimde kalan ve atıf dizinlerine giren bu tür yayınlar ise atıf analizi çalışmaları ile araştırmacı/yayın performans değerlendirmelerine konu olmaktadır.

 

Makale Yazma Siteleri ve Atıf Sistemi

Araştırma sonucunda ortaya çıkan makaleler yoktan var olamazlar. Bilim camiasında her bir çalışma, alanında kendinden önceki çalışma ya da çalışmalardan mayalanmıştır. Bilimsel iletişim sürecinde kendinden önceki çalışmalara saygı duyulması etiğinden ve resmi iş birliğinden atıf kavramının ortaya çıktığı anlaşılmaktadır. Makale yazma siteleri atıflarla ilgili size detaylı danışmanlık sunmaktadır. Atıf kavramının benzer ifadelerle dipnotların veya referansların ilk örneklerinin görülmesi, matbaanın icadını takiben Rönesans dönemine rastlamaktadır (Al, 2008, s. 19). Smith (1981)’in ifadesiyle atıf, atıf yapılan ile atıf yapan arasındaki ilişkiyi ifade eder. Bu ilişkiyi meydana getiren nedenler çeşitlilik göstermekte ve aşağıdaki şekilde sıralanarak sınıflandırılmaktadır (Garfield, 1970, s. 83).

  • Araştırmanın öncülerine saygı gösterme,
  • Araştırmanın konusu ile ilgili çalışmaya saygı gösterme,
  • Araştırma yöntemi ve tekniğine ilişkin bilgi verme,
  • İlgili konu hakkında arka plan okumayı sağlama,
  • Birinin kendi çalışmasını düzeltmesi,
  • Başkalarının çalışmalarını düzeltme,
  • Önceki çalışmaya yapılan eleştiri,
  • İddiaları doğrulamak,
  • Kişileri yakın zamanda yayımlanacak bir yayından haberdar etme,
  • Yeterli düzeyde tanıtılmamış, dizinlenmemiş ya da atıfta bulunulmamış çalışmaları gösterme,
  • Çalışmada kullanılan verinin gerçekliğini ve doğruluğunu kanıtlama,
  • İçinde bir düşüncenin ya da bir kavramın tartışıldığı orijinal yayınları belirleme,
  • Orijinal yayınları veya yeni bir kavram ya da terime adını veren çalışmayı saptama,
  • Başka çalışmalardaki düşünceleri kabul etmeme,
  • Önceki çalışmalardaki iddiaları tartışma.

Yukarıda belirtilen nedenlerin atıfların ne amaçla yapıldığını göstermektedir. Öte yandan, geçmişten günümüze atıfların bu denli yoğun bir araştırma ögesi olarak değerlendirilebileceğinin öngörülüp öngörülmediği merak edilmektedir. Çünkü günümüzde atıfların araştırma performans değerlendirilmesi amaçlı kullanımı giderek yaygınlaşmaktadır. Makale yazma siteleri makalenizin nasıl atıf alabileceği konusunda detaylı bilgi sağlamaktadır. 

 

Makale Yazdırma Siteleri
Makale Yazdırma

 

Bibliyometrik Analiz

Araştırma değerlendirme ve atıf analizi çalışmaları hakkında literatürdeki çalışmaları daha yakından ele almadan önce bir takım bibliyometrik kavramların tanımlarına bakmamız gerekmektedir. Günümüzde artan bilgi yığını ve seçicilik ihtiyacı söz konusudur. Dolayısıyla, bu ihtiyaç atıfların birbiri arasındaki ilişkilerinin irdelendiği bazı araştırma alanlarını doğurmuştur. Bu durum da makale yazma sitelerine olan talebi arttırmıştır. Bilgi kaynaklarının ve kitapların matematiksel ve istatistiksel olarak incelenmesini konu alan bibliyometri kavramı çeşitli alt alanlardan oluşmaktadır (Pritchard, 1969, s. 348-349). Bibliyometrik analiz konusunda makale yazma siteleri size yardım sunmaktadır. Birbiriyle ilgili birçok kavram kimi zaman birbirinin yerine kullanılabilmektedir.

Bibliyometri, bilimetri, enformetri, webometri, sibermetri, altmetri ilk akla gelen belli başlı terimlerdir. Bibliyometri, bilimetrik çalışmaları bünyesine almaktadır. Enformetri  ise bibliyometri ve ondan türeyen webometri, sibermetri ve altmetri gibi kavramları kapsamaktadır. Bilgiyi tüm açılardan ele alan enformetrinin aksine, Webometri daha özelde enformetrik yöntemlerin World Wide Web’e uygulanmasıyla ilgilenmektedir. Sibermetri ise bu yaklaşımların tüm Internet ortamına uyarlanması ile ilgilenmektedir (Al, 2008, s. 24; Björneborn, 2004, s. 14). Yine de kavramların sınırlarını kesin çizgilerle ayırmak çok olanaklı görünmemektedir.

Son dönemlerde sosyal medya ortamlarının benzer yollarla değerlendirilmesini konu alan altmetri kavramı literatürdeki yerini almıştır. Bütün bu kavramlar hakkında makale yazma sitelerinden destek alabilirsiniz. Burada sıralanan kavramlara ilişkin araştırmaların çoğunluğunda veri kaynağı olarak atıflardan yararlanılmaktadır. Dolayısıyla bu araştırmanın da bilimetrik bir çalışma olması nedeniyle veri kaynağını atıflar oluşturmaktadır. Atıfların analiz edilmesinde kullanılan pek çok parametre vardır. Bu çalışmada sıklıkla geçen temel kavramların tanımları aşağıda verilmektedir.

 

Makale Yazdırmada Dergi Etki Faktörü

Atıf sayısı bir çalışmaya yapılan atıfların toplamını ifade etmektedir. Yayın sayısı ise bir konu hakkında belirli bir yıl ya da yıllar aralığında, belirli bir dergide veya bir kişi/ülke/kuruma ait araştırma çıktısını nitelemektedir. Atıf etkisi TR adresli makalelere WoS’ta dizinlenen dergilerde yayımlanan makalelerin yaptığı atıfların ölçülmesiyle hesaplanır (Tonta ve Akbulut, 2021, s. 394).

Dergi etki faktörü bir derginin değerlendirilmesine, kategorize edilmesine veya diğer dergilerle kıyaslanmasına imkân sağlamaktadır. Bu parametre hakkında aşağıdaki örnek yeterince anlamlı değilse makale yazma siteleri ile iletişime geçiniz. Bu değer genellikle bir derginin son iki veya beş yıla ait atıf ve yayın sayısı temel alınarak hesaplanmaktadır. Örneğin; bir derginin X yılındaki toplam atıf sayısı A, son iki yılda yayımlanan yayın sayısı (X-1 ve X-2 yılları) B olsun. Bu derginin X yılına ait etki faktörü A/B şeklinde hesaplanır (Clarivate Analytics, 2021). Hesaplamalarda doküman türlerinin özellikleri de dikkate alınmaktadır.

Derginin çeyreklik ve yüzdelik değerleri bir derginin etki faktörü değerine göre kategorize edildiği diğer dergilerle olan sıralamadaki yerini ifade etmektedir. Örneğin; Y dergisi sağlık alanında yayımlanan 100 derginin içerisinde etki faktörü sıralamasına göre ilk 20’de yer alıyorsa kabaca bu dergi ilk çeyreklik dilimde, yani %25’lik dilimde yer almaktadır şeklinde ifadeye konu olabilir. İlk çeyreklik dilimde bulunan ve etki faktörü en yüksek dergiler Q1 dilimindedir. En düşük olan Q4 dilimindedir. Orta-üst ve orta-alttakiler ise Q2 ve Q3 çeyreklik diliminde yer alırlar (Clarivate Analytics, 2021).

Makale etki puanı bir makalenin yayımlandıktan sonraki 5 yıl içinde aldığı atıflar dikkate alınarak hesaplanır. Makalenin etki puanı 1’in üzerindeyse etkisi yüksek, 1’in altında ise düşüktür (Clarivate Analytics, 2021).

 

Akran Makale ve Makale Yazdırma Siteleri

Bir derginin aynı yılının aynı cilt ve sayısındaki makaleleri tanımlamak için akran makale terimi kullanılmaktadır. TDK’ya göre akran yaş, meslek, toplumsal durum vb. bakımından birbirine eşit olanlardan her biridir. (TDK, 2021). Bu tanımdan hareketle araştırmamızda, bir derginin aynı sayısında yayımlanmış makaleler akran makale şeklinde nitelendirilmektedir. Akran makale atıf etkisi ise bu çalışmada kullanıldığı şekliyle, göreli atıf etkisinden esinlenerek elde edilmiştir. Makale yazma siteleri vasıtasıyla bu konuda daha fazla bilgi edinebilirsiniz. Her bir makalenin yer aldığı sayıdaki diğer tüm makalelere göre atıflarının etkisini ortaya koyan bir ölçev olarak işlem görmüştür. Bu değer aynı sayıda yer alan tüm makalelerin atıf sayıları ve ortanca değere göre durumlarına göre etkisini göstermektedir. İlgili terime ilişkin detaylı açıklama çalışmamızın yöntem bölümünde verilmektedir.

 

Makale Yazma Siteleri