Psikoloji Tez Hizmetleri (PDR)

Bir psikolojik danışma ve rehberlik lisans öğrencisi veya lisansüstü eğitimini sürdüren bir psikolog, psikoloji tez yazdırma konusunda yardıma ihtiyaç duyabilir. Bu yazımızda konu hakkında bilgi vermeye çalışacağız. Detaylı bilgi için bize iletişim sayfamızdan ulaşabilirsiniz.

 

Psikolojik Danışma ve Rehberlik
Psikolojik Danışma ve Rehberlik

 

Kavram Olarak Psikolojik Danışma

Danışan ve psikolojik danışmanın karşılılık işbirliği ile terapötik bir ortamda danışanın duygu, düşünce veya davranış boyutunda ortaya çıkan sorunları, gündelik yaşamındaki zorlukları ve mevcut problemleri ile ilgili olarak birlikte risk aldıkları bir değişim sürecine psikolojik danışma denir (Corey, 2015). Psikolojik danışma ortamı bireylere değişimin gerektirdiği riskle başa çıkmayı sağlayan güvenli bir alan oluşturmaktadır. Psikolojik danışmanlar ise danışanları bilgilendirici rol üstlenen, harekete geçmelerini sağlayan, cesaretlendiren eğitimli profesyonellerdir (Young, 2019).

Şüphesiz, psikolojik danışma sürecinde mesleki, kişisel gelişim veya davranış bozuklukları gibi çeşitli konular ele alınmaktadır. Ayrıca hizmet sunulan danışanlar günlük hayatlarındaki işlevselliklerini kaybetmemiş veya işlevsellikleri ciddi derece bozulmuş olabilir. Bu açıdan bakıldığında psikolojik danışma alanı, konular ve danışan kitlesi olarak geniş bir yelpazeye sahiptir.

 

PDR ve Kuramlar

Psikolojik danışmanın kuram temelli bir süreç olduğu vurgulanmaktadır (Gladding, 2015). Psikolojik danışmanların benimsedikleri kuramlar aracılığıyla danışanlardan gelen bilgileri organize ederek psikolojik danışma sürecindeki karmaşık bilgiler yığınını anlamlandırdıkları ve danışanların davranışlarının temelindeki problemlere ilişkin varsayımlarda bulundukları belirtilmektedir. Kuramların bu işlevi sayesinde psikolojik danışma süreci amaçlı ve tutarlı bir şekilde yürütülebilmektedir. Bu bağlamda kuramların psikolojik danışmanlar için adeta bir harita işlevi görmektedir.

Tüm kuramlar bireyin psikolojik açıdan sağlıklı ve işlevsel bir noktaya gelmesini amaçlasa da her birinin psikolojik iyi oluş ile ilgili farklı bakış açılarına ve varsayımlara sahip olduğu belirtilmektedir. Örneğin psikanaliz içgörünün iyi olma sürecindeki en önemli adım olduğunu varsayarken, birey merkezli yaklaşım insanın içindeki kendini gerçekleştirme dürtüsünün ortaya çıkarılmasının iyi oluş sürecinde anahtar rol oynadığını varsaymaktadır (Çolak, 2020).

Bu açıdan tüm kuramların temel hedefi bireylerin iyi oluşunu sağlamak olsa da bu hedefe farklı anlayış ve stratejiler ile ulaşmaya çalıştıkları söylenebilir. Her psikolojik danışma kuramının kendi felsefi temelleri doğrultusunda sorunu kavramsallaştırma şeklinin, psikolojik danışma sürecini yapılandırılma biçiminin ve kullanılan yöntem ile tekniklerin farklılaştığı söylenebilir. Diğer taraftan Corey (2015) PDR yaklaşımlarının belirli kültürel sınırlılıklar içerdiğini belirtmektedir.

Pedersen (2000) ise kültürün geniş kapsamlı bir yapıda olduğunu vurgulamaktadır. Dolayısıyla her bireyin birbirinden kültürel olarak farklılaşabilecektir. Bunun sonucunda her etkileşimin çok kültürlü bir yapıda olacağını belirtmektedir. Bu şekilde, psikolojik danışma sürecinde danışanla danışman arasında kültürel farklılıkların bulunması kaçınılmazdır. Bu bağlamda hangi PDR yaklaşımının benimsendiği fark etmeksizin psikolojik danışmanların danışanlarının kültürüne duyarlı olmaları gerektiği söylenebilir. 

 

Psikolojik Danışma

 

Psikolojik Danışma ve Danışmanın Nitelikleri

Danışma süreci içerisinde etkin rol oynayan psikolojik danışmanların;

  • sağlıklı terapötik ilişkinin başlatılması ve sürdürülmesi,
  • uygun yaklaşım ve müdahalelerin seçilerek hayata geçirilmesi,
  • danışanın amaca ulaşma noktasında cesaretlendirilmesi

gibi çeşitli kritik sorumluluklara sahiptirler (Egan, 2011; Sarı, 2018). Psikolojik danışmanların çeşitli özelikleri, danışma sürecinin başarısı üzerinde bu ve benzeri sorumluluklara pozitif etkilerde bulunmaktadır (Hackney ve Cormier, 2008). Bundan dolayı psikolojik danışmanlar, terapötik sürece etkisi olan en önemli unsurlarından biridir.

Literatürde de etkili bir psikolojik danışmanın özelliklerinin neler olabileceğini kuşkusuz merak konusudur. Bu konu temelli çalışmalar aslında 1950’li yıllara uzanmaktadır (Rowe, Murphy ve Csipkes, 1975). İlgili literatür incelendiğinde ideal psikolojik danışman özelliklerine ilişkin birçok çalışma ve görüşe rastlanılmaktadır. Kottler (2003) ideal psikolojik danışmanları sabırlı, sıcak, esnek, açık fikirli, kendinden emin, samimi, huzurlu, coşkulu ve tutkulu bir ruha sahip kişiler olarak tanımlamıştır. Kunce ve Angelone (1990) dostane, mütevazi, sempatik ve yakınlık özellikleri ön planda kişiler olarak tanımlamaktadır.

Eisenberg ve Delaney (1993) etkili psikolojik danışmanların niteliklerine ilişkin 9 madde belirlemişlerdir:

  1. Etkin dinleyicidirler. Danışanları bir bütün olarak anlamaya çalışır, savunmaya geçmelerini engelleyici ve sağlıklı bir iletişim kurarlar.
  2. İlgili, dürüst, açık ve güvenilir olarak danışanların kendilerini oldukları gibi kabul edilmiş ve rahat hissetmelerini sağlarlar.
  3. Kendilerini tanır ve danışanları bu doğrultuda desteklerler.
  4. Kendileri ve danışanlarına güvenir ve saygı duyarlar.
  5. Yeteneklerine güvenir ve kendilerini beğenirler ancak danışanlarını kişisel ihtiyaçlarını doyurmak için kullanmazlar.
  6. Gereken bilgi birikimine sahiptirler.
  7. İnsanları yargılamak yerine davranışlarının altındaki nedenleri anlamaya çalışırlar.
  8. Çağdaş bir nitelik taşıyarak danışanlarını içerisinde bulundukları çevre ve kültürü göz önünde bulundurarak anlamaya çalışırlar.
  9. Danışanlarını, kendilerini tanımaları ve çeşitli alanlarda değişim ve gelişim görmeleri konusunda desteklerler. Gerekli durumlarda da rol model olurlar. 

 

Sonuç Olarak

Psikolojik Danışma ve Rehberlik alanındaki lisans bitirme teziniz için bizimle irtibata geçebilirsiniz. Aynı şekilde tezsiz yüksek lisans bitirme projesi ve tezli yüksek lisans tezi için de bizden profesyonel destek alabilirsiniz. Hemen şimdi ulaşın.

 

 

Fiyat Teklif Formu