Tez Hazırlatma Süreci

Lisans eğitiminin sonuna gelen veya lisansüstü eğitiminde sona yaklaşan her öğrenci tez hazırlatma aşamasıyla karşı karşıya kalır. Bu süreç oldukça yorucu ve streslidir. Bütün bu stresi ve süreci yönetmek için çelikten sinirlere sahip olmak gerekir. Bu noktada uzman danışmanlardan desetk almak da kıymetli bir seçenektir.

 

Tez Yazdırma ve Tez Hazırlatma

İlk olarak, birincil kaynaklarınızı analiz edin. Gerilim, ilgi, belirsizlik, tartışma ve/veya komplikasyon olup olmadığına bakın. Yazar kendi kendisiyle çelişiyor mu? Bir noktayı vurguladı ve daha sonra tersine mi döndü? Yazarın argümanının daha derin sonuçları nelerdir? Bu sorulardan bir veya daha fazlasının veya ilgili soruların nedenini bulmak, sizi çalışan bir tez geliştirme yoluna koyacaktır. (Nedenini bilmeden, muhtemelen sadece bir gözlemde bulunmuşsunuzdur -örneğin, filanca şiirde pek çok farklı metafor vardır- ki bu bir tez değildir.)

Çalışan bir teziniz olduğunda, yazın. Bir tez için harika bir fikre kapılıp sonra konsantrasyonunu kaybettiğinde onu unutmak kadar sinir bozucu bir şey yoktur. Ve tezinizi yazarak, onu açık, mantıklı ve özlü bir şekilde düşünmek zorunda kalacaksınız. Muhtemelen ilk denemenizde tezinizin son halini yazamayacaksınız, ancak elinizdekileri yazarak doğru yola gireceksiniz. Tez hazırlatma uzmanları size bu konuda şüphesiz kaliteli destek sunacaktır.

Girişinizde tezinizi öne çıkarın. Tez açıklamanız için iyi, standart bir yer, özellikle daha kısa (5-15 sayfa) denemelerde, giriş paragrafının sonundadır. Okuyucular tezleri orada bulmaya alışkındır, bu nedenle girişinizin son cümlesini okuduklarında otomatik olarak daha fazla dikkat ederler. Bu, tüm akademik makalelerde gerekli olmasa da, iyi bir genel kuraldır.

Karşı argümanları tahmin edin. Çalışan bir teziniz olduğunda, ona karşı ne söylenebileceğini düşünmelisiniz. Bu, tezinizi geliştirmenize yardımcı olacak ve ayrıca makalenizde daha sonra çürütmeniz gereken argümanları düşünmenizi sağlayacaktır. (Her argümanın bir karşı argümanı vardır. Sizinki yoksa, o bir argüman değildir – bir gerçek veya bir görüş olabilir, ancak bir argüman değildir.)

 

Tez Hazırlatma
Tez Hazırlatma

 

Bir Örnek

Michael Dukakis, Demokratik Ulusal Konvansiyondan sonra güçlü bir şekilde kampanya yürütemediği için 1988 başkanlık seçimlerini kaybetti.

Bu ifade tez olma yolundadır. Ancak, olası karşı argümanları hayal etmek çok kolaydır. Örneğin, siyasi bir gözlemcinin, Dukakis’in “suçta yumuşak” bir imajdan muzdarip olduğu için kaybettiğine inması mümkündür. Karşı argümanı tahmin ederek tezinizi karmaşıklaştırırsanız, aşağıdaki cümlede gösterildiği gibi argümanınızı güçlendirirsiniz.

Dukakis’in “suçta yumuşak” imajı, 1988 seçimlerinde şansını zedelese de, Demokratik Ulusal Konvansiyon’dan sonra güçlü bir şekilde kampanya yürütememesi, yenilgisinde daha büyük bir sorumluluk taşıyordu.

 

Tez Hazırlatma ve Bazı Uyarılar

Bir tez asla bir soru değildir. Akademik makalelerin okuyucuları, soruların tartışılmasını, araştırılmasını ve hatta yanıtlanmasını bekler. Bir soru (“Doğu Avrupa’da komünizm neden çöktü?”) bir argüman değildir. Ve bir argüman olmadan, bir tez ölüdür.

Bir tez asla bir liste değildir. “Siyasi, ekonomik, sosyal ve kültürel nedenlerle, Doğu Avrupa’da komünizm çöktü”, okuyucuya makalede ne beklemesi gerektiği konusunda iyi bir iş çıkarıyor – siyasi nedenlerle ilgili bir bölüm, ekonomik nedenlerle ilgili bir bölüm, sosyal hakkında bir bölüm nedenleri ve kültürel nedenlerle ilgili bir bölüm. Ancak siyasi, ekonomik, sosyal ve kültürel nedenler, komünizmin çökebilmesinin tek olası nedenidir. Bu cümle gerilimden yoksundur ve bir tartışmayı ilerletmez. Siyasetin, ekonominin ve kültürün önemli olduğunu herkes bilir.

Tez hazırlatma sürecinde bir tez asla belirsiz, kavgacı veya çatışmacı olmamalıdır. Etkisiz bir tez, “Komünizm kötü olduğu için Doğu Avrupa’da komünizm çöktü” olurdu. Bunu tartışmak zordur (kötülük kimin bakış açısına göre? kötülük ne anlama gelir?). Ve sizi rasyonel ve eksiksiz olmaktan ziyade ahlaki ve yargılayıcı olarak işaretlemesi muhtemeldir. Aynı zamanda komünizme sempati duyan okuyucuların savunma tepkisini de ateşleyebilir. Okurlar hemen sizinle kesinlikle aynı fikirde değilse, okumayı bırakabilirler.

Etkili bir tezin tanımlanabilir, tartışılabilir bir iddiası vardır. “Kültürel güçler, Doğu Avrupa’da komünizmin çöküşüne katkıda bulunurken, ekonomilerin dağılması, gerilemesinde kilit rol oynadı”,  etkili bir tez cümlesidir. Bu nedenle okuyucu makalenin kültürel hakkında bir bölüm olmasını beklemektedir. Bu tez kesin ve tartışılabilir bir iddiada bulunuyor: Doğu Avrupa’da komünizmin yenilgiye uğratılmasında ekonomilerin parçalanmasının kültürel güçlerden daha önemli bir rol oynadığı. Okuyucu bu ifadeye “Belki yazarın söylediği doğrudur ama ben ikna olmadım. Yazarın bu iddiasını nasıl savunduğunu görmek için daha fazla okumak istiyorum” diye düşünerek tepki verecektir.

 

Sonuç Olarak

Bir tez mümkün olduğunca açık ve spesifik olmalıdır. Aşırı, genel terimler ve soyutlamalardan kaçının. Örneğin, “Komünizm, egemen seçkinlerin halkın ekonomik kaygılarına hitap edememesi nedeniyle Doğu Avrupa’da çöktü”. Veya “Komünizm toplumsal hoşnutsuzluk nedeniyle çöktü” ifadesinden daha güçlüdür. Siz de tez hazırlatma ve tez yazdırma desteği mi arıyorsunuz? Şimdi bizimle iletişime geçin ve uzmanlardan akademik yazım desteği alın.

Tez Hazırlatma